Freddify Kennisdeling

28 april 2021

Blogs

HOE ZIJ-INSTROMERS MORGEN AL DE WERKDRUK IN DE ZORG KUNNEN VERLAGEN

28 april 2021

Zij-instromers worden vaak gezien als een investering in de toekomst: als de organisatie nu investeert in zij-instromers profiteren zij later van volwaardige collega’s. In deze blog wil ik toelichten hoe een andere blik op de zij-instromer jouw organisatie helpt nu al haar werkdruk te verlagen. Ik leg uit waarom de zij-instromer waardevol is voor nu én later.

Met Freddify ben ik de afgelopen maanden langs talloze zorgorganisaties geweest om te praten over zij-instromers. Een out-of-the-box oplossing, waar niettemin veel zorgorganisaties voor open staan. Een conservatieve markt? Dat valt best mee, zeker als het geluk van cliënt en medewerker op het spel staat. Dat is nu het geval met het personeelstekort.

Wel merk ik dat de manier waarop men kijkt naar zij-instromers de vaart en voortgang van deze oplossing belemmerd. Hoe waardevol een zij-instromer is, ook voordat hij of zij getraind ervaren is, wil ik uitleggen aan de hand van een vicieuze cirkel. Deze cirkel vind je overal in organisaties waar de werkdruk langdurig te hoog. In de zorg is hij wellicht nog gemener. In deze sector werken immers heel veel mensen die vanuit liefde voor cliënten hun grenzen blijven overschrijden.

De cirkel werkt zo:

Als de werkdruk is te hoog is gaat het personeel keer op keer over zijn of haar grens. Vroeg of laat valt er dan iemand weg. De overgebleven collega’s vangen zijn of haar werk op. De werkdruk wordt dus nog hoger. Het water komt collega’s nog meer tot de lippen tot het onvermijdelijke gebeurt: er valt nog iemand weg. De werkdruk wordt nog hoger… Nou ja, je kunt hem verder invullen.

Deze vicieuze cirkel zorgt er kortom voor dat je gekwalificeerde personeel wegvalt. Het personeelstekort wordt dus niet alleen erger door omstandigheden van buitenaf (denk aan: vergrijzing en de impopulariteit van de sector). Het personeelstekort wordt ook erger door het personeelstekort zelf. Te hoge werkdruk leidt tot nóg hogere werkdruk, door het simpele feit dat ieders vaatje uiteindelijk leeg raakt.

Freddify is “Zorg voor zij-instromers” gestart voor deze gepassioneerde zorgmedewerkers. In onze eigen onderzoeken zien we dat vitaliteit en groei in regelrechte verbinding staat met werkdruk. Hoe kunnen wij verwachten dat een zorgmedewerker zichzelf persoonlijk ontwikkelt als hij of zij met moeite het hoofd boven water houdt? Wij willen deze zorgmedewerker het werkgeluk teruggeven en behoeden voor burnouts. Juist de mensen die hun werk heel graag goed willen doen en veel verantwoordelijkheid voelen voor hun cliënten, lopen hier immers risico op. Door hoge werkstress kunnen zij niets anders meer dan dagelijks inleveren op kwaliteit, aandacht en zorgzaamheid. Zo worden ze ongelukkig van het werk waar ze eigenlijk gek op zijn.

Zij-instromers kunnen deze zorgmedewerkers helpen. Niet pas zodra de zij-instromer opgeleid en ervaren is, ook daarvoor al; door een extra handje te bieden, bij te springen en te ontzien. Zij kunnen ervoor zorgen dat zorgmedewerkers net dat wat meer aandacht kunnen geven. Ze doorbreken de vicieuze cirkel:

De werkdruk is te hoog, maar door de extra ondersteuning houden zorgmedewerkers het beter vol. Er is minder uitval. Ondertussen worden de zij-instromers steeds vaardiger, waardoor uiteindelijk (ja nu komen we op het lange termijn voordeel) de werkdruk verlaagd wordt.

Het voordeel van zij-instromers op de korte termijn is dat zij ervoor zorgen dat de werkdruk niet hoger wordt dan deze is nu is, terwijl ze op de lange termijn de werkdruk ook echt verlagen.

Waarom is het niet verstandig om zij-instromers voor op hun lange termijn bijdrage te waarderen? Omdat ik merk dat de focus op de lange termijn voordelen zorgt dat zij-instromers in het vakje: Belangrijk & Niet Urgent vallen. Zoals in iedere organisatie zijn er altijd genoeg zaken in het vakje: Belangrijk & Urgent, waardoor er minder vaart achter zij-instromers wordt gezet dan eigenlijk noodzakelijk is. Vaak gehoord tijdens onze roadtrips zijn varianten op “Ja als het nou allemaal opgeleide niveau 3tjes zijn, dán zou [ABC] sneller mogelijk zijn…” Helaas steken recruiters en managers toch liever nog wat extra moeite in het vinden van een “holy grail” dan in 10 zij-instromers.

Hopelijk helpt deze blog dat bij deze lezers te veranderen. Ik wil mensen laten inzien dat zij-instromers NU nodig zijn.

Wees de vicieuze cirkel van werkdruk voor! Zet zij-instromers hoog op de agenda voordat de volgende collega uitvalt.

Link met mij op Linkedin of meld je aan voor meer informatie over Zij-instromers op www.freddify.com/zij-instroom

Zinzi van der Aar

Share

GERELATEERDE ARTIKELEN