Het recruitmentproces in de zorg
Het recruitmentproces bestaat grofweg uit onderstaande fases:
- Aantrekken
- Screenen
- Selecteren
- Solliciteren
- Aannemen
- Onboarden
De laatste tijd is de focus van recruitment in de zorg noodgedwongen verschoven. Waar de kern van het werk lag op solliciteren en aannemen wordt nu aantrekken steeds belangrijker.
Het aantrekken van de juiste kandidaten voor jouw zorgvacature… Dat is marketing pur sang. Je hebt immers te maken met dezelfde elementen van een marketingstrategie. Je hebt een doelgroep. Je hebt een aanbod dat moet passen bij de doelgroep. Je hebt een kanaal nodig om jouw aanbod bekend te maken onder de doelgroep. En tot slot heb je een goede Call-to-Action nodig om de doelgroep te overtuigen in te gaan op jouw aanbod!
Freddify besloot daarom jou op weg te helpen een marketingstrategie te maken voor jouw zorg vacatures. Hieronder per element een aantal dingen om over na te denken.
Doelgroep
Jouw doelgroep wordt deels bepaald door de eisen vanuit overheid en van locaties aan opleiding, ervaring en beschikbaarheid van een kandidaat. Maar als jij deze elementen weet dan kén je de doelgroep nog niet. Een doelgroep is meer dan hun harde eigenschappen, maar gaat ook over wensen, verlangens en persoonlijkheid. Om de doelgroep aan te kunnen spreken moet je het volgende van hen weten:
- Wat vinden ze belangrijk in werk?
- Wat vinden ze belangrijk in een organisatie?
- Wat willen ze lezen in een vacature?
- Hoe willen ze opgevolgd worden?
- Welke foto’s spreekt ze aan?
- Etc.
Huiswerk: Doe een klein doelgroeponderzoek onder de
medewerkers die je nu al hebt en waar je er meer van wilt aannemen.
Aanbod
Het aanbod is jouw vacature. Ook dit is deels bepaald. Op salaris en voorwaarden heb jij weinig invloed. Maar wat jij kiest uit te lichten in de vacature heb je wel in de hand! Met de kennis van de doelgroep weet jij wat jouw zorg vacature aantrekkelijk maakt. Benoem juist deze elementen in de tekst. Test deze tekst ook weer bij de beoogde doelgroep (bestaande zorg medewerkers).
Huiswerk: Leg bestaande zorgmedewerkers een huidige
zorgvacature voor en vraag of deze hen aanspreekt en wat ze zouden veranderen.
Kanaal
Nadat je een goede vacature hebt geschreven is het de vraag waar je deze verspreid. Wij hebben een blog geschreven over de keuze tussen offline en online personeelsadvertenties in de zorg: lees onze blog hier. In het kort: offline advertenties zijn effectiever om jouw organisatie bekend te maken onder het hele publiek in de regio. Online is een beter kanaal om daadwerkelijk relevante sollicitaties te krijgen.
Conversie meten
Conversie is dé KPI die goede marketing onderscheid van slechte marketing. De conversie is het aantal mensen dat solliciteert of is aangenomen als percentage van de totaal bereikte mensen. Hoe enthousiast het hele team ook was over een arbeidsmarktcampagne, als het geen sollicitaties heeft opgeleverd was het geen goede campagne. Dat is in ieder geval hoe streng wij bij Freddify zijn over onze campagnes! Wees hier eerlijk over, dan kan je ervan leren en de conversie de volgende keer verhogen.
Huiswerk: Bereken wat de conversie was van de laatste
personeelsadvertenties die jullie hebben uitgevoerd en kijk welke advertenties
het beste hebben gewerkt.
Over Freddify
Geen zin in huiswerk? Freddify heeft een zeer effectieve online marketingfunnel voor zorgvacatures. Wij vinden de juiste mensen voor iedere cliëntgroep binnen jouw organisatie. Wij nemen het grootste deel van de werving en screening uit handen zoals HR zich alleen nog bezig hoeft te houden met de juiste kandidaten. Bekijk www.freddify.com