Freddify Kennisdeling

28 april 2021

Klantverhalen

KLANTVERHAAL: CZ

28 april 2021

Zorgverzekeraar CZ stimuleert werknemers om zich te blijven ontwikkelen, zowel binnen hun huidige functie als daarbuiten. De organisatie is daarom de samenwerking met Freddify aangegegaan om hen de mogelijkheid te bieden zich te oriënteren op werken in de zorg. Dit geldt vooral voor medewerkers die de organisatie binnenkort moeten verlaten vanwege reorganisaties. Maar ook andere medewerkers die interesse hebben om van loopbaan te veranderen kunnen zich aanmelden voor het traject.

Stap 1: Laagdrempelige oriëntatie 

Overstappen naar een nieuwe baan is voor de meeste mensen een spannende stap. Al helemaal als dit ook nog eens een nieuwe sector betreft waar je eerst een tijd terug voor naar de schoolbanken moet. In dit traject kunnen medewerkers daarom eerst geheel vrijblijvend een ‘zorghart’-test maken, die hen helpt in kaart te brengen of hun drijfveren en persoonlijkheid passen bij het werken in de zorg. Deze door Freddify ontwikkelde gevalideerde persoonlijkheidstest en bijbehorend rapport geeft kandidaten een eerste indruk van de verscheidenheid van het zorgveld en waar zij het beste mee matchen.

Stap 2: Aan de slag met een coach

Na deze eerste oriëntatie kunnen medewerkers gebruikmaken van de expertise van een Freddify-coach. Deze coach heeft veel ervaring met loopbaanbegeleiding en daarnaast een brede kennis en netwerk in de zorgsector. In een tweetal gesprekken worden de resultaten van het rapport besproken en afhankelijk van de behoefte van de medewerker de vervolgstappen richting werken in de zorg bepaald. Het kan natuurlijk ook zijn dat iemand er juist achter komt dat werken in de zorg niet de juiste stap is. Zij worden ondersteund in het vinden van een andere passende baan. 

Stap 3: Koppeling met zorgorganisatie

In heel Nederland zijn zorgorganisaties op zoek naar manieren om meer medewerkers aan te trekken, omdat er een groot tekort is aan zorgprofessionals. Een van de mogelijke oplossingen is om mensen van buiten de zorg om te scholen tot volwaardige medewerkers. Deze zogenaamde zij-instromers nemen andere ervaringen mee: het zijn bevlogen mensen met levenservaring, vaardigheden en talenten die iets toevoegen. Via speciaal ingerichte zij-instroom-trajecten kunnen zij aan de slag bij zorgorganisaties. Freddify is voor dit traject de verbinding aangegaan met een tiental zorgorganisaties in de relevante CZ-regio’s, die openstaan voor deze potentiële nieuwe medewerkers met een zorghart.

Belang van de juiste match

In het gehele traject wordt veel aandacht besteed aan het maken van de juiste match tussen kandidaat en zorgorganisatie. Hoewel er veel enthousiasme is bij zowel kandidaten als organisaties, blijkt landelijk dat deze groep niet altijd goed terecht komt waardoor zo’n 50% voortijdig uitvalt. Freddify is gespecialiseerd in het matchen van kandidaten aan zorgfuncties op basis van competenties en persoonlijkheid. Iemand die bijvoorbeeld hoog scoort op omgevingsbewustheid en coachend vermogen, is uitermate geschikt voor de gehandicaptenzorg, terwijl in de ouderenzorg de competentie voortgangscontrole erg belangrijk is.

Resultaat

Bijna 70 geïnteresseerde CZ-medewerkers maakten de test, waarvan een derde daadwerkelijke vervolgstappen zetten. Zij voerden gesprekken met de Freddify-coach, werden in verbinding gebracht met de aangesloten zorgorganisaties en bezochten informatieavonden of meeloopdagen. De test werd door velen van hen gezien als steuntje in de rug om hun zorghart te volgen: 

“Ik vond de uitslag erg interessant, ik neig er al lang naar dat ik een andere kant op wil. Sinds mijn moeder is overleden en zelf voor haar heb gezorgd is het nog meer gaan trekken: ik wil iets betekenen voor mensen. Maar mijn grootste vraag was, wat wil ik en wat kan ik in mijn situatie. Daarom wilde ik graag dit traject eens proberen.”

Een ander geeft aan: “Ik heb al veel vaker nagedacht om de switch naar de zorg te maken, maar ik heb me altijd laten tegenhouden door een teruggang in salaris. Maar toen ik mijn beide ouders intensief heb verzorgd in hun laatste levensfase realiseerde ik me dat er belangrijker zaken zijn dan geld. Ik wil mijn passie volgen en denk nu dat ik die ga vinden in de ouderenzorg. Ik ben heel blij dat mijn werkgever dit ondersteunt”

Ook gaf het traject aan sommige medewerkers houvast en richting: “De zorg heeft me altijd getrokken. Ik hoor ook vaak van mensen: ‘je had sociaal medewerker moeten worden, je hebt zo’n groot zorghart’, maar tot nu toe heb ik niet gedurfd die stap te zetten. Maar ik ‘mag’ nog zo’n 20 jaar werken en nu wil ik toch voorzichtig kijken of ik de overstap kan maken naar een baan waar ik meer voor de maatschappij kan betekenen dan nu. Daarnaast wil ik graag fysieker aan de slag te gaan, in plaats van alleen achter een computerscherm te zitten. Maar er zijn zoveel opties, ik wist niet waar te beginnen of welke stap te zetten. Nu heb ik daar een veel beter beeld van.”

Ook teamleiders zijn enthousiast: “Deze test is een leuke manier om de medewerkers te motiveren in beweging te komen en hun competenties in beeld te krijgen.”

En misschien wel het ultieme resultaat komt van deze medewerker: “Door de test van Freddify heb ik nu een baan in de zorg!”

Deze werk-naar-werksamenwerking met Freddify en CZ blijft het aankomende jaar doorlopen. Geïnteresseerde zorgorganisaties kunnen zich nog steeds aansluiten. Werkgevers met een reorganisatie-uitdaging kunnen vrijblijvend informatie opvragen over een speciaal op maat gemaakt oriëntatietraject naar de zorg.

Share

GERELATEERDE ARTIKELEN