Freddify Kennisdeling

28 april 2021

Klantverhalen

KLANTVERHAAL: ODION

28 april 2021

Achtergrond

Odion is een Noord-Hollandse gehandicaptenzorgorganisatie. Zij helpen 1750 kinderen en volwassen met een beperking om iedere dag zo plezierig mogelijk te maken. Thuis of buitenshuis, op het werk of in de vrije tijd; altijd op een manier die past bij de cliënt. Odion is actief in de regio’s Zaanstreek, Kennemerland en Waterland. Hier hebben zij 63 locaties, waar 1500 medewerkers en vrijwilligers werken.

Bij sommige doelgroepen heeft Odion te maken met moeilijk vervulbare vacatures. Het gaat om cliënten met een niet- aangeboren hersenletsel en/of lichamelijke beperking. Hierbij speelt zowel het begeleiden als verpleegtechnische handelingen een rol. Dat maakt het lastiger de juiste mensen te vinden. 

Odion besloot daarom het heft in eigen handen te nemen en om deze mensen dan maar te creëren. De organisatie heeft zelf een speciaal leerwerktraject opgetuigd  voor het werken met deze doelgroepen, specifiek voor zij-instromers.

Marja Meijer (recruiter en mobiliteitsadviseur bij Odion):

“Wat er niet is, moet je maken. We hebben veel tijd besteed om kandidaten te vinden in de huidige zorgpool, maar er zijn er gewoon niet genoeg van. Dus we besloten het over een andere boeg te gooien. We zien het opleiden van mensen voor deze vacatures echt als een investering in de toekomst.”

Het voordeel van dit specifieke leerwerktraject voor zij-instromers is hoe breed zij worden opgeleid. Aan het eind van dit traject hebben zij een diploma Maatschappelijke Zorg niveau 4 met als uitstroomprofiel ‘Persoonlijk Begeleider specifieke doelgroepen’. Daarnaast hebben ze kennis opgedaan en vaardigheden getraind in verzorgende en verpleegtechnische handelingen.

Doel

Odion wil in april 2021 een klas starten met 22 zij-instromers met de juiste persoonlijkheid en achtergrond. Daarvoor organiseerden zij 4 online speeddates waarvoor ze in totaal 60 goede kandidaten wilden uitnodigen.

Proces

Test en landingspagina

  • Freddify maakte een pre-selectie van competenties waarop zorgmedewerkers die nu al met deze doelgroep werken goed op scoren. Wij hebben duizenden zorgmedewerkers in de GHZ onderzocht en konden onze aanbevelingen baseren op gevalideerde data.
  • Samen met managers en collega’s kozen we de 5 competenties die Odion het belangrijkst vond. Deze competenties hebben we verwerkt in de “geschikt voor Odion”-test.
  • De test stond op de landingspagina: odion.freddify.com. De website is speciaal ontworpen om de voordelen van het leerwerktraject te benadrukken. Dit leerwerktraject onderscheidt zich van andere trajecten in de regio door het brede insteek van de opleiding en de diversiteit van de cliënten.

Campagnes en werving

  • De landingspagina hebben wij via gerichte social media campagnes verspreid onder ambitieuze mensen met een zorghart in regio Zaanstreek, Kennemerland en Waterland.
  • Er zijn bijna 900 kandidaten binnen gekomen. Zij zijn eerst door meerdere Freddify rondes gegaan. Ons recruitmentteam deed de laatste Freddify-selectie met een telefonische intake. De betrokken recruiter heeft zelf in de zorg gewerkt. Hij kon dus een goede inschatting maken van iemands motivatie en match met dit werk.
  • Pas na een positieve intake zijn kandidaten ingepland voor een online speeddate met Odion.
  • Na de bijeenkomst heeft Odion nog één kennismakingsgesprek gevoerd op één of twee locaties. Een arbeidsvoorwaardengesprek was de laatste stap. 

Marja Meijer:

“Vanwege de corona situatie konden wij helaas niet op voorhand een rondleiding geven bij Odion. Dat was een gemis. Verder waren wij erg te spreken over de mogelijkheden die digitaal speeddaten bood. Het was voor locatiemanagers makkelijker om de speeddate in te plannen omdat het gewoon vanuit huis kon. Een aanpak die zeker voor herhaling vatbaar is, ook na corona.”

Resultaat

Freddify heeft in totaal 122 matches behandeld voor dit leerwerktraject. Daarvan hebben wij 91 kandidaten gesproken. Wij hebben de beste 60 gekoppeld aan Odion voor de online speeddates. Daarvan heeft Odion er 22 aangenomen: precies volgens het doel dus. “Een heel diverse club mensen, en ook leuk: 20% mannen!” aldus Marja.

De zij-instromers die aan de slag gaan waren zeer te spreken over dit traject. “Ik was eerst nog niet helemaal zeker maar ik werd steeds enthousiaster naarmate de verschillende rondes voorbij gingen. Voor mij was het erg duidelijk en kreeg een juist beeld.” en “Ik heb het hele proces als zeer positief ervaren. Het ging op een informele manier waarin iedereen ontzettend open en vriendelijk was. Ik kon mezelf zijn!” 

En – voor Freddify het allerbelangrijkste – 100% geeft aan over 5 jaar nog steeds bij deze organisatie te willen werken. Het gaat dus om duurzame plaatsingen. Dit maakt het echt, zoals Marja Meijer al aangaf, een slimme investering in de toekomst.

Uiteraard blijven we een vinger aan de pols houden om te kijken hoeveel van deze kandidaten ieder jaar nog op dezelfde plek werkt en hoe we dat kunnen verwerken om onze testen nog beter te maken.

Marja Meijer (recruiter en mobiliteitsadviseur Odion)

“Freddify is een organisatie die data-gedreven diensten biedt terwijl ze wel persoonlijk blijven. Je merkt dat de mensen bij Freddify een zorghart hebben. Het is niet alleen een marketing praatje, ze zijn echt zo. Dat maakt de samenwerking heel fijn!”

 

 

Share

GERELATEERDE ARTIKELEN