Freddify Kennisdeling

29 april 2021

Referenties

Interview met zij-instromer Anouk: “Ik kijk liever naar het verschil dat ik maak, dan naar wat er allemaal moeilijk is”

29 april 2021

Hoi Anouk, waar werk jij tegenwoordig?

Ik werk bij SEIN met kinderen en jongvolwassenen met een aangeboren verstandelijke beperking en epilepsie. De jongeren zitten in de puberteit, maar kunnen qua gedrag het niveau tonen van kinderen van rond de 4 jaar. Heel boos zijn bijvoorbeeld of intens verdrietig. Mijn werk op dit moment bestaat vooral uit begeleiden. Verzorgen zit er eigenlijk niet echt bij. Het ligt me helemaal, dus dat was een goede keuze! Ik vind het echt een uitdaging om goed om te gaan met gedrag dat we niet altijd direct begrijpen. Ik ga wel binnenkort werken op de Flexpool van SEIN en dan maak ik ook kennis met andere doelgroepen. Dat vind ik zo leuk aan de overstap naar de zorg: ik heb opeens weer een hele carrière voor me!

Hoe bevalt dat?

Goed. Ik vind het heel leuk. Het moet wel in je zitten. Je moet echt geïnteresseerd zijn in mensen. En je moet kunnen genieten van die kleine dingen die je meemaakt. Want eerlijk is eerlijk, je komt wel in een rollercoaster terecht. Dat je iets wil bereiken met een cliënt, maar deze helemaal over zijn toeren raakt. Je kunt daar soms best even wakker van liggen. Dat geldt trouwens niet voor alle doelgroepen, maar wel de doelgroep waar ik nu werk. Maar als een meisje dan zó oprecht tegen mij zegt: “Ik vind jou lief”, dan weet je: ik maak het verschil. En ik kijk liever naar het verschil dat ik maak, dan wat er allemaal moeilijk is.

Wat wil je meegeven aan iedere zij-instromer?

Hoe succesvol je bent in de zorg wordt bepaald door hoe flexibel je bent. Jouw glas moet halfvol zijn, niet halfleeg. Het gaat echt niet allemaal goed in de zorg, maar daar hoef je helemaal niet naar te kijken. Je focust je gewoon jouw ding: iemands leven leuker maken op het moment dat jij daar bent. Als je meer iemand bent waarbij het glas halfleeg is, dan houd je het niet lang vol in de zorg. Dus kijk jezelf goed in de spiegel aan voor je eraan begint!

Wat denk je dat je als zij-instromer extra brengt in de zorg?

Levenservaring en werkervaring. Ikzelf had dit werk vroeger nooit gekund, maar nu past het mij super goed. Dus als het begint te trekken, ga ervoor!

Anouk is een van de toppers die wij in de WelSEIN Topklas hebben geplaatst. De WelSEIN Topklas heet niet voor niets de Topklas. Het doel van SEIN was een klas te formeren met 25 gedreven en ambitieuze kandidaten met de juiste persoonlijkheid voor de gehandicaptenzorg. Meer over de WelSEIN Topklas lees je in ons klantverhaal: https://kennis.freddify.com/2020/09/22/klantverhaal-sein/

Share

GERELATEERDE ARTIKELEN