Freddify Kennisdeling

29 april 2021

Referenties

Interview met zij-instromer Astrid: “Ik wil elke dag één mooi moment bewust meemaken.”

29 april 2021

Hoi Astrid, waar werk jij tegenwoordig?

Ik werk sinds oktober bij SEIN, een expertisecentrum op het gebied van epilepsie en slaapgeneeskunde. Ik werk op een woongroep, dit zijn mensen die vanwege een beperking naast de epilepsie niet goed thuis wonen. De doelgroep waar ik mee werk heeft veel zorg nodig, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. De cliënten vallen onder de doelgroep “ernstig meervoudig beperkt”. Daarnaast doe ik de opleiding “Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg” op MBO niveau 4. Ik werk in totaal 32 uur, inclusief een studiedag.

Hoe bevalt dat?

Het werk is heel fijn om te doen. Ik ben blij dat ik de overstap naar de zorg heb gemaakt, en ik zit goed op mijn plek. Dat wil niet zeggen dat het altijd makkelijk is. De combinatie van werken en leren is pittig. Naast 32 uur werken en studiedag besteed ik zo’n 16 uur per week aan zelfstudie. Ook het werk zelf is fysiek best zwaar, omdat de doelgroep zoveel zorg nodig heeft. Maar er zijn elke werkdag mooie momenten.

Wat wil je meegeven aan iedere zij-instromer?

Zorg dat je één mooi moment per dag voor jezelf creëert, die je ook bewust meemaakt. Dus echt aanvoelen dat het een mooi moment is. Zoals een goed moment met de cliënt of iets dat je deelt met een collega. Door je daar op te focussen – en niet alleen op wat zwaar is – houd je het leuk voor jezelf. Een cliënt douchen is bijvoorbeeld best arbeidsintensief, maar ik heb de mooiste gesprekken met mensen terwijl ik dat doe! Dan focus ik me liever daarop.

Wat denk je dat je als zij-instromer extra brengt in de zorg?

Ik denk dat je als zij-instromer een aantal dingen verwacht van managers en de organisatie die je vanuit een zakelijke organisaties gewend bent. Bijvoorbeeld een bepaalde flexibiliteit in meedenken over je persoonlijke ontwikkeling en zeggenschap over jouw agenda. Door deze verwachting mee te nemen naar de zorg – en voor jezelf op te komen als je dat niet krijgt – neem je als zij-instromer regie over je eigen loopbaan. Op de lange termijn is dat ook gunstig voor de organisatie, daardoor blijf je het werk langer interessant vinden.

Astrid is een van de toppers die wij in de WelSEIN Topklas hebben geplaatst. De WelSEIN Topklas heet niet voor niets de Topklas. Het doel van SEIN was een klas te formeren met 25 gedreven en ambitieuze kandidaten met de juiste persoonlijkheid voor de gehandicaptenzorg. Meer over de WelSEIN Topklas lees je in ons klantverhaal: https://kennis.freddify.com/2020/09/22/klantverhaal-sein/

Share

GERELATEERDE ARTIKELEN