Freddify Kennisdeling

28 april 2021

Blogs

IS DE ZORG WAT VOOR MIJ?

28 april 2021

Wil jij in de zorg werken? Dat is goed nieuws. In de zorg zoeken ze namelijk veel mensen. Er is een groot tekort aan personeel. Er zijn niet genoeg mensen met een diploma om dit tekort op te lossen. Daarom kijkt de zorg nu naar mensen zonder diploma. Die worden opgeleid tot zorgmedewerker of krijgen een ondersteunende functie.

Het kan best dat je toch nog twijfelt of de zorg wat voor je is. Dat begrijpen we goed. Het is immers niet zomaar een baan. Het is emotioneel best zwaar en ook nog eens hard werken. Gelukkig krijg je er veel voor terug. Tenminste, als je een echt zorghart hebt!

Om erachter te komen wat dat zorghart is, hebben wij onderzoek gedaan naar duizenden zorgmedewerkers. Graag delen we in deze blog wat er uit dat onderzoek kwam. Dan kan jij voor jezelf bepalen of de zorg wat voor jou is!

is de zorg wat voor jou?

1. Een warm, sociaal hart

Natuurlijk moet je in de zorg sociaal zijn. Je werkt inmiddels altijd met mensen. Je hoeft niet altijd in het middelpunt van belangstelling te staan of honderden vrienden te hebben. Met sociaal bedoelen we: geïnteresseerd zijn in iemand anders en open staan voor zijn of haar gevoelens. Een luisterend oor bieden aan diegene die het nodig hebben.

Ga jij goed met mensen om, ook al zijn dat heel andere mensen dan jijzelf?

2. Niet bang voor actie

Zorgmedewerkers zijn zoveel meer dan aardige mensen. Van alleen aardigheid wordt niemand beter. De meeste zorgmedewerkers zijn ook echte regelaars. Ze hebben altijd in de gaten hoe het met iemand gaat. Gaat het niet goed? Dan pakken ze de situatie met beide handen aan. Ze willen iemands situatie verbeteren. Daarin zijn ze blij met het een kleinste resultaat. Elke overwinning of vooruitgang telt 🙂

Wat doe jij als het even niet goed gaat met een vriendin, familielid of collega? Meeleven of echt een actie ondernemen?

3. Gericht op de ander

Zorgmedewerkers zijn erg gericht op de patiënt of de bewoner. Dat is natuurlijk hartstikke goed. Het nadeel is wel dat ze zichzelf soms wegcijferen. Als je te gericht bent op de ander, dan vergeet je jezelf wel eens. De beste zorgmedewerkers hebben dus oog voor de ander en wat die persoon nodig heeft, maar ook wat zijzelf willen!

Heb jij een zesde zintuig voor wat iemand voelt en drijft? Kan jij de wereld zien door iemands anders blik?

4. Stressbestendig

De laatste belangrijke eigenschap van een goede zorgmedewerker is stressbestendigheid. Het kan druk op werk zijn, er kan veel op je af komen en je krijgt te maken met moeilijke toestanden. Als zorgmedewerker moet je dat aankunnen. Je energie haal je uit het bereiken van kleine overwinningen en de waardering die je krijgt. Maar als iemand geen waardering kan geven of dingen lukken minder goed dan laat een zorgmedewerker zich alsnog niet op de kop zitten.

Raak jij snel in de stress of kan je veel aan?

Heb je dit lijstje gelezen en denk je: Ja zorg is echt wat voor mij! Doe dan nu de test op www.freddify.com/geschikt-voor-zorg. Na de test brengen we je in contact met zorgorganisaties die nu mensen zoeken!

Share

GERELATEERDE ARTIKELEN